Hva er viktig å tenke på ved kjøp av fiskestang?

Du har gjerne lyst til å prøve fiskelykken og ser deg om etter din første fiskestang? Og jungelen er jo selvsagt komplett. Ordene og faguttrykkene er nye og intetsigende. Hva skal man velge? Haspelstang, teleskopstang eller multiplikatorstang? Skal jeg kjøpe et stangsett slik at jeg får snelle med også? Hvilke behov har man i grunnen? Hvordan i alle dager finner jeg min første fiskestang?

Vel, det første vi spør en ny kunde som kommer til oss er om bruksområde – hva skal du bruke fiskestangen til? Det har jo blitt slik i dag at det ikke er så lett å finne en «allround» fiskestang. Du kan gjerne finne en fiskestang som dekker et par områder, men å finne en fiskestang som dekker alt fra små ørreter til store torsker på havet eller storlaksen i elva er så godt som umulig. Så bruksområdet for fiskestangen er det første du bør tenke på når man skal gå til innkjøp av en ny fiskestang.

Deretter er det av betydning om du skal sitte i en båt stort sett eller om det skal fiskes fra land – hva er hovedmålet med fisketuren. Det avgjør nemlig veldig ofte lengden på fiskestangen. Det har ikke så mye med kastevekt og slukvekt å gjøre, men selve lengden på fiskestangen. Fisker du mest fra båt kan lengden på fiskestangen med fordel være kortere enn om du skal stå på land og fiske.

Så er det av betydning hva du ser for deg av vekter på det du har i enden av snøret, om du skal bruke dupp, søkke eller sluker. Det kan da være greit å plukke ut en fiskestang der normalen forhåpentligvis ligger midt i det intervallet fiskestangen er ment for. Hvis du normalt bruker en 40-grams sluk, så ville vi gjerne ha gått for en fiskestang som går fra 20 til 60 gram slik at du har litt slingringsmonn i begge retninger og at du kan utnytte fiskestangen godt.

Lengden på fiskestangen er som tidligere nevnt også viktig. Dersom du stort sett skal stå på et svaberg og fiske er det gjerne en fordel å komme litt utenfor tangbeltet, mens om du skal stå alene i en liten lakseelv er det gjerne ikke fullt så nødvendig med en lang fiskestang. Da er det mer om å gjøre å ha en bedre kontroll til å få inn fisken med en mindre fiskestang, gjerne en 9- eller 10-fots stang. Om du skal stå med en markklyse i en høl i en lakseelv så må du gjerne ha en kjempelang stang for å manøvrere og komme greit til bak alle steinene. Da er det typisk en teleskopstang eller en 11-, 12-, 13- eller 14-foter lang stang som er det beste valget.

For en feriefisker eller en som bare er ute av og til så er teleskopstenger et kjempegodt alternativ. Det tar ikke plass og du får som regel med deg en liten bag der du gjerne har plass til både stang, snelle, sluker og alt oppi. Men man skal huske at jo mer ledd det er på stangen, jo dårligere blir dessverre kvaliteten – sånn er det bare. Til å fiske makrell eller annen småfisk er det helt greit med en teleskopstang, men skal du opp på større typer fisker så bør du nok litt opp i kvalitet på teleskopstangen og der er det ikke så stort utvalg. Det finnes riktignok noen store laksestenger, som for eksempel Elbe Osen, og Seeberg har også noen, men det er jo da en avveining hvor viktig transportkomforten er sammenlignet med den styrken man trenger i fiskestangen ved slikt fiske.

For de mer viderekomne som gjerne bruker noen døgn i felten hvert år er det nok generelt bedre å droppe teleskopstangen og heller ha en tradisjonell fiskestang der man både får mer presisjon og bedre kvalitet i karbonet i stangen. Det er ikke mange kunder av den mer ivrige typen som legger store penger i teleskopstenger og utvalget er heller ikke stort i de øverste prisklassene.

For vanlige tradisjonelle fiskestenger, så henger jo kvalitet ofte sammen med pris på samme måte som det meste annet, men da gjerne bare opp til en viss sum når det gjelder fiskestenger. Når du har kommet opp i en stang som koster to til to og et halvt tusen kroner, så begynner det etter vår mening å bli litt marginalt hva mer du får for pengene dine.

Det er riktignok noen få hederlige unntak der det legges solid innsats i kvalitet på ringer og håndtak og en del slike ting, men fisken ser jo ikke dette fra der den er… I det aller øverste prissjiktet handler det i grunnen mest om kasteegenskapene og hvor nøyaktig du klarer å kaste. Det kan også ha noe med selve aksjonen og bøyeligheten i stanga. Likevel, det er ganske begrenset kvalitetsforbedring når du har passert et par tusen kroner, da er det meste i grunnen veldig bra.

Likevel, det er jo litt merkefokus i fiskebransjen som i alle andre bransjer, og det er jo ofte slik at de mindre kjente merkene har en toppmodell som gjerne koster 2.500,-, men som er like bra som en toppmodell til de mer kjente og respekterte merkene som kanskje koster 4.000,-. Prisforskjellen blir da bare fordi aktørene er mindre kjente og ønsker å komme seg inn på markedet. Eksempler her er Rogis med Coastland-serien og Armada med deres Golden Feather- og Silver Feather-stenger som i grunnen er stenger med topp kvalitet som man får for under 2.500,-. Det er såpass god kvalitet i disse fiskestengene at de står ikke tilbake for noen av de andre, og kan gjerne sammenlignes godt med for eksempel Arctic Trout fra Seeberg som koster rundt 4.000,-. Det er helt klart litt merkefokus i denne bransjen også.

Om vi ser på det tekniske så har utviklingen de siste tiårene vært at fiskestengene har gått fra glassfiber til karbon slik at stengene i utgangspunktet har blitt lettere og spenstigere, men om du orker å undersøke så har nok de fleste fiskestenger blitt produsert på mange av de samme fabrikkene – det finnes faktisk ikke så fryktelig mange stangfabrikker i verden og når de største fabrikkene kan produsere tusenvis av fiskestenger per dag, så sier det seg nok selv at en del merker faktisk kommer fra de samme maskinene.

Men utviklingen på haspelsiden på fiskestenger går nå riktignok mer i inndelingen i kasteegenskapene, da stort sett i slukvekt og lengde. Der har det vært en stor utvikling. Tidligere var det 8-, 9- og 10-fots fiskestenger og så var det ikke så mye mer, mens du nå får alt fra 5-fots stang til «komma-5» og «komma-7», spesialisert på flue og dupp, osv. Du får nå fiskestenger som er svært spesialisert for nettopp det du er interessert i. Om du er svært glad i flue og dupp, så vil du gjerne ha en stang som er optimal for å kaste duppen både langt og presist. Og det lager de nå. Det er den største utviklingen som har vært i det siste. Man får mer og mer spesialiserte stenger og mindre og mindre allround fiskestenger.

Når det gjelder aksjon og kasteegenskaper er det litt forskjell i hvilken type karbon de bruker i stengene og det påvirker til en viss grad bøyeligheten, eller aksjonen, i stengene. Noen er myke, og noen er stive. Det er jo ikke lett å svare generelt på hva du bør ha, man er her mer inne på smak og behag. Noen liker stive stenger og føler at kastingen blir mer presis da, mens andre igjen ikke synes noe om dette og klarer ikke å kaste godt nok med det. Det beste er da kanskje å komme en tur inn i butikken og prøve fiskestangen, kjenne og føle på den og se om det er akkurat den som er det rette for akkurat deg. Om du kjøper en stang på nett har du jo selvsagt ikke denne muligheten, men du er selvsagt og som alltid hjertelig velkommen til å slå på tråden til oss for å diskutere de stengene du lurer på.

Skitt fiske!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies)
. Vi bruker informasjonskapsler for blant annet å tilpasse innhold, for å analysere trafikk, og for å forbedre tjenesten på nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke nettstedet godtar du bruk av informasjonskapsler i tråd med personvernbestemmelsene.